2024. július 14. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.15. hétfő éjfélig

MAGAS KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET:

A Dunántúl északnyugati, nyugati felén és az Északi-középhegységben ma átmenetileg, kis mértékben mérséklődik a hőség, arrafelé 25 fok környékén, másutt 27 fok felett, az Alföldön továbbra is 29 fok körül, felett valószínű a napi középhőmérséklet. Hétfőn az ország nagyobb részén 27 fok felett, főként az Alföldön a 29 foknál magasabban alakul a 24 órás középhőmérséklet.

ZIVATAROK:

A légköri feltételek továbbra is a teljes ország területén alkalmasak lehetnek zivatarok kialakulásához. Ma napközben szórványosan, nagyobb számossággal a Dunától keletre és a déli megyékben valószínűek zivatarok, de másutt sem kizárt néhány zivatar kialakulása, majd éjszaka valamelyest csökken a számuk. Hétfőn helyenként alakulhat ki zivatar, valamivel nagyobb eséllyel északkeleten és délnyugaton, de kizárni az ország más részein sem lehet. A zivatarokat viharos (ált.60-90 km/h, egy-egy légzuhatagban akár > 90-100 km/h) széllökések, jégeső (jellemzően 1-2 cm, egy-egy pontban >2-3 cm), valamint intenzív csapadék (15-25 mm), elsősorban ma a keleti országrészben akár felhőszakadás (>25-30 mm) is kísérheti.

2024.07.14. 10:07 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 14. 10:12 (08:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.