2020. január 18. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2020.01.19. vasárnap éjfélig

HAVAZÁS:

A Dunántúl nagyobb részén jellemzően gyenge intenzitású havazás várható, de nyugaton hajnaltól a hőmérséklet emelkedésével teret nyer a havas eső, eső csapadékforma is. A gyenge havazás vasárnap a középső országrészre is átterjed. Jellemzően lepel-3 cm hó valószínű, de a Dunántúli-középhegységben, a Kisalföld keleti részén, illetve kiemelten a Bakony térségében helyenként 5-8 cm is hullhat. A hegyvidéki területeken várhatóan egész nap kitart hó formában a csapadék, de nyugat felől napközben a Dunántúl nagyobb részén fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Délután, este általában gyengül, majd meg is szűnhet a csapadék.

KÖD, ÓNOS SZITÁLÁS: Főként az ország középső tájain és keleten, északkeleten továbbra is előfordul zúzmarás köd, ónos szitálás, hószállingózás.

2020.01.18. 20:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2020. január 18. 20:56 (19:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.