2023. december 9. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.10. vasárnap éjfélig

Az ország keleti, délkeleti felén a köd, zúzmarás köd ma napközben ritkul, fokozatosan feloszlik. A tartósan rétegfelhős helyeken hószállingózás, esetleg ónos szitálás is kialakulhat. Kora délutánig a Dunántúl nyugati kétharmad részén gyenge havazásból lepel-1 cm körüli friss hóréteg képződhet. A nyugati határszél közelében késő délelőttig gyenge ónos eső is előfordulhat.

ÓNOS ESŐ, (AKÁR NAGYOBB, MINT 1 MM)

Ónos eső az előttünk álló éjszaka második felétől a késő délelőtti órákig a Dunántúlon egyre többfelé várható, esetleg a Dél-Alföld egyes részein is előfordulhat. Kiemelten a Dunántúl déli felén akár 1 mm-t meghaladó mennyiségű ónos eső hullhat.

HAVAZÁS

Ezzel egyidőben az ország északi felén, illetve a Duna vonalától keletre eső területeken havazás kezdődik, amely napközben egyre inkább az Északi-középhegység térségére korlátozódik. A frissen lehulló hó vastagsága nagy területen elérheti a lepel-3 cm-t, de kisebb körzetekben, illetve a hegyekben ennél több ( >5 cm) is lehet. A Dunántúli-középhegység magasabb részein az erős szél gyenge hófúvást okozhat.

2023.12.09. 09:58

OMSZ: 2023. december 9. 10:16 (09:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.