2021. augusztus 1. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.08.01. vasárnap éjfélig

ZIVATAROK, HEVES ZIVATAROK JELENTŐS BIZONYTALANSÁGGAL

Hajnalban, reggel az ország északnyugati felén kell zivatarok kialakulására számítani. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt 10-20 mm, néhol ennél több sem kizárt), erős szél (40-60 km/h) és jégeső kísérheti.

Átmeneti szünetet követően napközben az ország bármely pontján kialakulhat, vagy átvonulhat zivatar. A Dél-Dunántúlon kisebb számban és kevésbé intenzív gócok várhatók, ezzel szemben délután, este az Alföld, Északi-középhegység vidéke lehet leginkább érintett. A legjellemzőbb és legnagyobb veszélyforrás a szélvihar (60-90 km/h, néhol ezt meghaladó sem kizárt) lesz, de jégeső (2-4 cm), esetleg felhőszakadás (20-40 mm) is lehet. Az éjféli órákra várhatóan megnyugszik a légkör. Mj.: nem kizárt piros fokozat kiadása sem.

SZÉL

A Dunántúlon napközben a délnyugati, este az északnyugati szél zivatartól függetlenül is viharos (~65-75 km/h) lehet.

HŐSÉG

Az Alföldön továbbra is 27-29 fok között alakul a napi középhőmérséklet.

2021.08.01. 05:02 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. augusztus 1. 05:22 (03:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.