2023. november 28. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.11.29. szerda éjfélig

Kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem valószínű, azonban szerda hajnaltól az északkeleti, keleti harmadban egy összeáramlás mentén havazásra, hózáporokra kell számítani. A lehulló friss, tapadó hó mennyisége általában lepel-5 cm körül várható, de lokálisan ennél több is összegyűlhet.

Megjegyzés: szerdára virradó éjszaka a Bakonyban, a Balaton térségében, esetleg Sopronnál 70 km/h körüli lökések is előfordulhatnak. Az éjszaka folyamán a Zempléni-hegységben a megerősödő szél hordhatja a havat.

2023.11.28. 23:17 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. november 28. 23:22 (22:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.