2019. február 22. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.02.23. szombat éjfélig

A délelőtti órákban előbb északkeleten, majd a Dunántúlon egyre nagyobb területen területen viharossá (60-80 km/h) fokozódik az északnyugati szél. A délutáni órákban a Dunántúl keleti részein kevesebbszer, illetve kisebb területen, másutt nagy területen számíthatunk viharos széllökésekre, egy-egy helyen kevéssel 80 km/h feletti széllökés előfordulhat síkvidéken. A szél tartós gyengülésére a késő esti óráktól számíthatunk.

Szombaton kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

2019.02.22. 09:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. február 22. 09:32 (08:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.