2021. augusztus 3. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.08.04. szerda éjfélig

Ma napközben legfőképp az északi megyékben és a Dunántúlon fordulhatnak elő zivatarok. Késő délutántól, estétől északnyugat, nyugat felől nagyobb eséllyel sodródhatnak be, illetve alakulhatnak ki zivatarok, amelyek az előttünk álló éjszaka egyre inkább kelet, északkelet felé vonulnak (útjuk során főleg az Északi-középhegységen haladnak át az intenzívebb cellák). Szerda délelőtt és napközben az ország északkeleti felében fordulhatnak elő főként zivatarok, majd szerda estétől nyugat felől sodródhatnak be hazánk nyugati területeire.

Erősebb gócokban felléphet intenzív csapadék (10-25, esetleg > 25 mm), jégeső (jellemző jégméret < 2 cm), valamint erős vagy viharos (50-75, kis eséllyel > 75 km/h) szél.

2021.08.03. 11:43 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. augusztus 3. 11:46 (09:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.