2023. december 2. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.03. vasárnap éjfélig

VEGYES CSAPADÉK, HÓ

Ma a Dunántúlon a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, havas eső, néhol átmeneti ónos eső) havazás váltja, a lehulló tapadó hó mennyisége síkvidéken helyenként meghaladhatja az 5 cm-t (a nyugati, északnyugati határ felé növekvő mennyiséggel), a magasabban fekvő területeken akár 5-10 cm-t meghaladó tapadó hó is hullhat. A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ott zömmel esőnek ígérkezik, majd estére az ország döntő részén megszűnik a csapadék. (Megj.: az érkező hideg levegő hatására az addig lehullott csapadék lefagyhat.) Vasárnap az északkeleti harmadban egy összeáramlási zóna mentén szórványosan hózáporok alakulhatnak ki, melyekből lepel-3, lokálisan ennél több hó is összegyűlhet.

VIHAROS SZÉL

Ma az északnyugatira forduló szél a késő délutáni, esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton a legerősebb széllökések helyenként meghaladhatják a 70-75 km/h-t, de a magasabban hegyeken ennél erősebb lökések is előfordulhatnak.

HÓFÚVÁS

Az erős, viharos szél a délutáni, késő délutáni óráktól ma az Alpokalján és a Bakony térségében, holnap jellemzően csak a Bakonyban gyenge hófúvást okozhat.

ZIVATAR

Az ország déli, délkeleti területén egy-egy zivatar nem kizárt. A zivatart hódara, apró szemű jég és viharos széllökés (~60-75 km/h) kísérhetik.

TARTÓS, SŰRŰ KÖD

A nagy területen képződött köd ma napközben fokozatosan feloszlik.

2023.12.02. 10:01 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 2. 10:06 (09:06  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.