2022. október 1. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.10.02. vasárnap éjfélig

Az eső, zápor mellett leginkább az ország délkeleti felén, illetve a középső tájakon zivatarok is várhatók. A Dél-Dunántúlon és az Alföldön intenzív zivatarok is kialakulhatnak rövid idő alatt 20 mm-t meghaladó csapadékkal, viharos széllel, illetve jégesővel. Legjobb eséllyel előbb a Dunántúl délkeleti részén (Tolna, Baranya), majd a Dél-Alföldön, illetve a Tiszántúlon heves zivatarok is előfordulhatnak 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű jéggel. A hevesebb zivatarok este kelet felé elhagyhatják térségünk.

Vasárnap az alkalmazott kritériumoknak megfelelő veszélyes időjárási jelenség nem várható. (A megerősödő északnyugati szelet több helyen viharos közeli lökések kísérhetik.)

2022.10.01. 09:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. október 1. 10:02 (08:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.