2024. május 26. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.05.27. hétfő éjfélig

Az esti, éjszakai órákban határozottan csökken a zivatarok számossága, várhatóan legkésőbb a Dunántúl nyugati részén. Hétfőn a maihoz képest kevesebb helyen, néhol alakulhat ki zivatar, erre az északkeleti és a délnyugati tájakon a legkisebb az esély. Az erősebb gócokat elsősorban ma még intenzív csapadékhullás (~10-20 mm, nyugaton az esetlegesen egymást követő cellákból akár >25-30 mm), átmeneti erős, viharos széllökés (~55-65 km/h), illetve jégeső (~1-2 cm) is kísérheti.

2024.05.26. 18:34 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 26. 18:36 (16:36  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.