2022. május 20. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.05.21. szombat éjfélig

A déli, délutáni órákban az északnyugati tájakra kis valószínűséggel besodródhat egy-egy zivatar.

Bár szombaton hidegfront vonul át felettünk az ország nagyobb részén kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem valószínű.

Szombaton reggel a hidegfront eléri az országot, amely hatására észak felől megnő a zivatar valószínűsége. A front mentén először az északi majd délelőtt az alföldi területeken van esély zivatar kialakulására, amelyek délkeleti, keleti irányba haladhatnak tovább. A nap további részében az ország legnagyobb részén csökken a zivatarhajlam. A délelőtti óráktól a Dunántúl nyugati és déli területein zivatarok ismét kialakulhatnak, ott (és minimális eséllyel az északkeleti határ mentén) hevesebb zivatar sem kizárt, amelyet viharos széllökés (~ 80-90 km/h), intenzív csapadékképződés és jégeső kísérhet. Megj: A heves zivatarok miatt a nyugati, délnyugati megyékre narancs figyelmeztetés is kiadásra kerülhet.

Napközben a hidegfront hatására az északnyugatira forduló szelet helyenként viharos (~ 70 km/h) széllökések is kísérhetik.

2022.05.20. 10:07 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. május 20. 10:12 (08:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.