2021. május 5. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.05.06. csütörtök éjfélig

Szerda este a front a keleti határvidéket is eléri. Főként az Alföldön még viharos, több helyen átmenetileg 70, néhol 80 km/h-t meghaladó lökésekkel kísért északnyugati szél várható, helyenként porviharral. A Tiszántúlon, illetve a Bodrogköz, Zemplén térségében erős zápor vagy zivatar környezetében 90 km/h körüli lökések is kialakulhatnak. Éjfél után keleten is csillapodik a szél.

Csütörtökön az alkalmazott kritériumok szerinti veszélyes időjárási esemény nem várható.

2021.05.05. 20:15 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. május 5. 20:22 (18:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.