2024. július 20. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.21. vasárnap éjfélig

Magas középhőmérséklet:

Ma a napi középhőmérséklet elsősorban a Tiszántúlon 25 fok felett alakul. Szombaton a nyugati, északkeleti megyék kivételével ismételten nagyobb területen alakulhat 25 fok felett, délkeleten 27 fok körül a 24 órás középhőmérséklet.

Zivatar:

Ma estig délnyugaton, illetve a déli megyékben (elsősorban a határ közelében) alakulhatnak ki helyenként zivatarok a záporos csapadék mellett, szélerősödés (50-65 km/h), intenzív csapadék (15-25 mm) kíséretében. Egy-egy helyen felhőszakadás (> 30 mm) előfordulhat. A 24 órás csapadékösszeg területi átlagban délnyugaton meghaladja a 20 mm-t.

Késő estétől vasárnap hajnalig egyre inkább a Tiszántúlon van esély néhol zivatarra, egy-egy helyen felhőszakadással vagy lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadékkal (> 30 mm).

Vasárnap napközben az ország északkeleti harmadában számíthatunk helyenként zivatarok előfordulására szélerősödés (50-60 km/h) kíséretében, egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadékkal, esetleg felhőszakadással (> 20-25 mm).

2024.07.20. 10:20 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 20. 10:46 (08:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.