2022. július 7. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.07.08. péntek éjfélig

Zivatar

Csütörtökön a déli óráktól a nyugati, délnyugati megyékben zivatarok kialakulása valószínű, melyeket elsősorban felhőszakadás (lokálisan >25-35 mm), az intenzívebb gócokban viharos (~ 60-70 km/h) széllökés, kisebb eséllyel aprószemű jég kísérhet. A délutáni órákban a Dunakanyar térségében, illetve az Északi-középhegység nyugati részein is kialakulhat kisebb eséllyel zivatar. Estére mindenütt lecseng a zivatartevékenység az országban.

Péntek napközben előbb a középső országrészben, elsősorban a Duna vonalának tágabb térségben, majd késő délután, este már az Alföldön alakulhatnak ki zivatarok, melyeket intenzív csapadékhullás, átmeneti szélerősödés kísérhet. A zivatartevékenység várhatóan a péntek esti, késő esti órákban is kitart.

Szél

Pénteken napközben a Dunántúl nyugati felén (Alpokalja, Kisalföld, Bakony térsége) viharossá fokozódik az északi, északnyugati irányú szél, a legerősebb lökések elérhetik a 65-75 km/h-t. Az esti órákra némileg veszít erejéből a légmozgás, de erős lökések továbbra is előfordulhatnak.

2022.07.07. 10:12 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. július 7. 10:16 (08:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.