2022. május 21. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.05.21. szombat éjfélig

Hidegfront vonul át, hatására észak, északnyugat felől megnövekszik a zivatarhajlam. Kezdetben az Észak-Dunántúlon, illetve az északi, északkeleti országrészben fordulhatnak elő zivatarok, amelyek fokozatosan terjeszkednek kelet, délkelet felé. Az északkeleti országrészben nagyon alacsony valószínűséggel heves zivatar kialakulására is esély mutatkozik. A déli, délutáni óráktól a délnyugati országrészben is kedvező légköri feltételek lehetnek zivatarok (alacsony valószínűséggel egy-egy heves zivatar) kialakulására is. A front mozgása azonban jelentős bizonytalansággal terheli az időjárási helyzetet. A délnyugati országrészben a késő esti órákban is aktív maradhat a légkör. A hevesebb zivatarokhoz viharos széllökés (~ 80-90 km/h), intenzív csapadékhullás és jégeső (~ 2 cm) társulhat.

Napközben a hidegfront hatására az északnyugatira forduló szelet helyenként (főként az Észak-Dunántúl, Északi-középhegység, és a főváros térségének magasabb pontjain) zivataroktól függetlenül is viharos (~ 70 km/h) széllökések kísérhetik.

2022.05.21. 04:55 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. május 21. 04:56 (02:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.