2024. július 13. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.07.14. vasárnap éjfélig

MAGAS KÖZÉPHŐMÉRSÉKLET:

Egy jelentősen gyengülő hidegfront hatására a Dunántúl északnyugati, nyugati felén, harmadán átmenetileg számottevően mérséklődhet a hőség, arrafelé ma és holnap is nagyobb területen fordulhatnak elő 27 fok alatti (az Alpokalján 25 fok alatti) napi középértékek is. Másutt azonban jellemzően 27 fok fölött, főleg az Alföldön továbbra is nagy területen 29 fok fölött várható a napi középhőmérséklet.

ZIVATAROK - VASÁRNAP REGGELIG:

Ma délután a Tisza vonalában, a Tiszántúlon helyenként alakulhatnak ki zivatarok, ezzel együtt pedig a Dunántúlon egyre több helyen lehet számítani előfordulásukra nyugat, délnyugat felől. Utóbbi tájakon a zivatarok kis eséllyel akár rendszerbe is szerveződhetnek. Az esti, éjszakai órákban a zivatarok északkelet felé haladva egyre inkább az északi országrész fölé tevődnek át, az éjszaka második felétől számosságuk határozottan csökkenhet. Az erősebb zivatarcellákat viharos széllökések (~60-90 km/h, lokálisan egy-egy helyen légzuhatagban > 90 km/h), jégeső (a Tiszántúlon 2 cm alatti, másutt 2-3 cm körüli átmérővel), lokálisan intenzív csapadék (~15-25 mm) kísérheti. Elsősorban a Dunántúl északnyugati felén, illetve a középső tájakon heves zivatarokra (széllökés >90-100 km/h, jégátmérő >2-3 cm - szélsőséges forgatókönyv megvalósulása esetén akár >5 cm) is van esély felhőszakadás (>30 mm) kíséretében.

ZIVATAROK - VASÁRNAP ÉJFÉLIG:

Átmeneti szünet után vasárnap napközben főként a Duna vonalában és attól keletre újabb zivatarok alakulhatnak ki. A fő kísérőjelenségnek ekkor már a felhőszakadás (>30-40 mm, egy adott pontban az egymást követő zivatarcellákból akár >50 mm is) ígérkezik, de lokálisan viharos széllökések (~60-90 km/h, légzuhatag esetén > 90 km/h), illetve jégeső (~1-2 cm) is társulhat hozzájuk. Teljes lecsengés az esti, késő esti órákban sem valószínű.

2024.07.13. 16:37 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. július 13. 16:42 (14:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.