2023. szeptember 24. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.09.24. vasárnap éjfélig

Ma is több hullámban alakulhatnak ki délről észak felé mozgó zivatarok, főként a Dunától keletre lehet számítani az előfordulásukra, hozzájuk felhőszakadás (ált. 25-40, néhol >50 mm), viharos széllökés (60-85 km/h), és jégeső (1-3 cm) társulhat.

Éjfélig területi átlagban nagy mennyiségű csapadékra van kilátás. A legtöbb eső a középső megyékben és az Alföldön várható, ahol a lehulló csapadék mennyisége általában 15 és 30 mm közé becsülhető, de lokálisan ennél jóval több (akár > 50 mm) is hullhat.

A Dunántúl nyugati, északnyugati felén, valamint az északkeleti harmadban az északi szelet helyenként viharos (60-80 km/h) lökések kísérhetik.

2023.09.24. 04:14 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. szeptember 24. 04:16 (02:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.