2021. május 15. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.05.15. szombat éjfélig

A következő órákban továbbra is leginkább a Dunántúlon, az Északi-középhegységben és a Dél-Alföldön folytatódik zivatartevékenység. Az intenzívebb gócok elsősorban Nyugat-, Északnyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön tartózkodnak, majd estétől a Dunántúlon mérséklődik a csapadékhajlam. Az éjszaka folyamán az Alföld déli, majd északi részein várható további zivatartevékenység. A zivatarokat intenzív csapadékhullás mellett akár viharos szél (~60 km/h), és apró szemű jég kísérheti.

Vasárnap elsősorban a Dunától keletre fordulhatnak elő zivatarok, beágyazott zivatarok, majd a felhőzet szakadozásával a napsütés hatására délutántól délnyugaton alakulhatnak ki zivatargócok. Kísérőjelenségként leginkább szélerősödés (50-60 km/h), apró szemű jégeső és intenzív csapadékhullás fordulhat elő. Legkisebb eséllyel az Észak-Dunántúlon valószínű zivatartevékenység.

2021.05.15. 18:36 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. május 15. 18:42 (16:42  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.