2023. szeptember 21. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.09.22. péntek éjfélig

Főként a nap második felében jelenhetnek meg délnyugat felől északkelet felé helyeződő zivatarok elszórt jelleggel, előfordulásukra az északnyugati, valamint estig, késő estig az északkeleti országrészben kisebb az esély. Lokálisan jelentős mennyiségű csapadék (15-25, néhol > 25 mm), jégeső (~1-2 cm), illetve átmeneti viharos széllökések (> 60-70 km/h) társulhatnak a zivatarokhoz. A zivatarokat tartalmazó csapadékrendszer péntek hajnalban, reggel északkelet felé elhagyja hazánkat. Ezt követően péntek délutánig az ország döntő részén nem valószínű veszélyes időjárási jelenség. Péntek késő délutántól, estétől a Dunántúl északnyugati felén zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket viharos széllökés (60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm) és intenzív csapadék kísérhet. Ekkor egy-egy heves zivatar is lehet 80 km/h feletti szélrohammal és nagyobb méretű (> 2 cm) jéggel.

2023.09.21. 09:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. szeptember 21. 09:56 (07:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.