2022. május 24. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.05.25. szerda éjfélig

A Dunántúlon először a nyugati és déli területeken, majd éjféltől egyre több helyen lehet számítani zivatarok, a Dunántúlon heves zivatarok kialakulására. A zivatartevékenység az este és az éjszaka folyamán fokozatosan az ország középső és keleti területére helyeződik át, és szerda délelőtt elhagyja az országot. A zivatarokat jégeső (1-3 cm), intenzív csapadékképződés (15-20 mm) és viharos széllökés (60-80 km/h) kísérheti.

HEVES ZIVATAROK FŐKÉNT SZERDÁN ESTE

Szerdán egy hidegfront éri el az országot, hatására délutántól először a Dunántúlon és az északi megyékben, az esti órákban pedig többfelé várható zivatar kialakulása. A Dunántúl déli felében (és nagyobb bizonytalansággal az északkeleti területeken) heves zivatarok kialakulása is várható, amelyek mellé viharos széllökés (> 90 km/h), jégeső (> 2 cm) és intenzív csapadékképződés társulhat. A kialakult gócok kelet felé haladnak, így az Alföldön, északkeleten csütörtök hajnalig is kitarthat a zivatartevékenység.

2022.05.24. 19:55 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. május 24. 19:56 (17:56  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.