2023. december 1. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.02. szombat éjfélig

PÉNTEK

ESŐ

A késő délutáni, esti órákig az ország északi felében nagy területen 20, helyenként akár 30 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet.

(Megj.: az északkeleti határ közelében valamint a nyugati határ térségében előfordulhat átmeneti gyenge ónos eső, fagyott eső, amelyet az Északi-középhegység térségében időnként havazás válthatja fel.)

TARTÓS, SŰRŰ KÖD

Szombatra virradóan délnyugaton tartós, sűrű köd képződhet, amely szombat délelőtt még ronthatja a látási viszonyokat. Napközben a megerősödő északnyugati szél hatására azonban fokozatosan feloszlik, megszűnik a köd.

SZOMBAT

VEGYES CSAPADÉK, HÓ

Északnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelyből délelőtt északnyugaton a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, fagyott eső, ónos eső) havazás váltja, amelyből általában lepel-2, 3 cm hóréteg gyarapodás várható (a hegyekben ennél több is hullhat (>5 cm)). A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ez zömmel esőnek ígérkezik, de a Pécs-Miskolc vonaltól északra átmenetileg havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat.

ZIVATAR

Az ország délkeleti, déli területén a hidegfront előterében és mentén zivatarok kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat hódara, apró szemű jég és viharos széllökések (~70-80 km/h) kísérhetik.

VIHAROS SZÉL, HÓFÚVÁS

Az északnyugatira forduló szél a késő délutáni, esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton helyenként meghaladhatja a széllökések erőssége a 70-75 km/h-t. Az erős, viharos szél arrafelé a friss havat is hordhatja.

(Megj.: az érkező hideg levegő hatására az addig lehullott csapadék lefagyhat)

2023.12.01. 10:14 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 1. 10:16 (09:16  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.