2018. december 16. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.12.16. vasárnap éjfélig

Nyugat felől gyengül, fokozatosan teret veszít a havazás, ugyanakkor a Dunától keletre és különösen a Tiszántúlon további havazásra lehet számítani. További 2-7 cm hó várható, de keleten helyenként ennél több is valószínű. Főként a keleti, délkeleti határvidéken a hóréteg vastagsága a 20 cm-t is meghaladhatja, melynek nagyobb része nedves, tapadó hó formában hullhat. A havazás napközben keletre, északkeletre szorul vissza, így érdemi hógyarapodás főként már csak az északkeleti, keleti határvidéken lehet kora délutánig.

Az élénk északi, északkeleti szél főként a Nyugat-Dunántúlon hajnalig kissé hordhatja a havat.

2018.12.15. 21:30 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2018. december 15. 21:36 (20:36  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.