2024. május 24. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.05.24. péntek éjfélig

Délelőttig elsősorban a középső országrészben, Dunántúl északkeleti felében fordulhatnak elő zivatarok, illetve nagyobb kiterjedésű csapadéktömb képződése, amelyeket egy-egy helyen felhőszakadás (> 30 mm) is kísérhet.

A késő délelőtti, délutáni órákban nagyobb számban egyre inkább az ország északkeleti harmadában valószínűek zivatarok, amelyeket felhőszakadás (> 30 mm, néhol akár > 50 mm, kissé nagyobb eséllyel az Északi-középhegységben) is kísérheti. Északkeleten (Hajdu, Szabolcs, Borsod megye) egy-egy hevesebb zivatarra is van esély viharos széllökés (60-90 km/h), jégeső (2 cm körüli jégátmérővel), felhőszakadás (> 30-40 mm) kíséretében.

Késő délelőttől, késő estig az említett területen kívül is várhatóak szórványosan zivatarok, amelyekhez a Dunától keletre, helyenként felhőszakadás (> 30 mm, a Dunántúl északi, keleti harmadában lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék vagy felhőszakadás (20-50 mm) is társulhat. Emellett kevesebb helyen viharos (55-75 km/h) széllökés vagy jégeső (1 cm alatti átmérővel) előfordulhat.

2024.05.24. 04:50 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 24. 05:02 (03:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.