2022. január 27. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.01.28. péntek éjfélig

Csütörtökön az ország nagy részén veszélyes időjárási jelenség nem várható.

PÉNTEKEN VIHAROS SZÉL

Péntek reggelre a délnyugati és az északkeleti tájak kivételével nagy területen megerősödik az északnyugati szél, melyet napközben elsősorban az Észak-Dunántúlon, a főváros térségében és az Alföld északnyugati részén viharos (60-80 km/h) széllökések kísérnek. A péntek esti órákra némileg veszít erejéből a légmozgás.

Csapadék

Csütörtök estétől északkeleten kisebb havazás is valószínű, melyből általában vékony hólepel, elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti, esetleg Hajdú-Bihar megye határmenti részén akár 2-3 cm friss hó hullhat péntek reggelig. Péntekre virradó éjszaka a délnyugati megyékben köd is képződhet, arrafelé átmeneti, kisebb mennyiségű ónos csapadék is előfordulhat.

Megjegyzés: Pénteken az intenzívebb záporos gócokban egy-egy helyen az ég is megdörrenhet.

2022.01.27. 15:22 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. január 27. 15:26 (14:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.