2021. augusztus 3. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.08.04. szerda éjfélig

A következő 1-2 órában a Csongrád-Szolnok határán vonuló zivatargóc legyengül. Az éjszaka első felében az Alpokalján, Kisalföldön, később egyre keletebbre, de továbbra is az északi megyéket érintve várható nagyobb területen zivatartevékenység, elsősorban intenzív csapadék kíséretében. Emellett az éjféli órákban dél felől is besodródhat néhány zivatar, ezek főként Baranyát, később az Alföld déli és középső tájait érinthetik.

Szerda délelőtt a gyengülő gócok kelet, északkelet felé vonulnak, délután pedig már inkább csak az Északi-középhegység térségében, Észak-Alföldön fordulhat elő néhol zivatar.

Erősebb gócokban az intenzív csapadék (10-25, esetleg > 25 mm) mellett jégeső (jellemző jégméret < 2 cm), valamint erős vagy viharos (50-75, kis eséllyel > 75 km/h) szél is várható.

2021.08.03. 20:29 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. augusztus 3. 20:32 (18:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.