2021. január 28. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.01.29. péntek éjfélig

Csütörtök este nyugat felől egy melegfronti csapadékzóna érkezik, a Dunántúlon jellemzően eső, de a Bakonyban és a Dunazug-hegységben eleinte havazás, ill. tapadó hó várható. A Budapest-Szeged vonaltól északkeletre kezdetben hó lesz a csapadék típusa, majd délnyugat felől arrafelé is egyre többfelé eső váltja fel a havat. Általában lepel - 1, 2 cm olvadozó, tapadó hó hullhat péntek reggelig, de az északkeleti területeken helyenként ennél több, 3-5 cm-es hóréteg is kialakulhat. A Budai-hegységben és az Északi-középhegység nyugati felén átmenetileg gyenge ónos eső előfordulhat. Pénteken a nap második felében újabb csapadékzóna érkezik, melyből már csak az északi határszélen hullhat kevés hó (lepel - 1, 2 cm), másutt folyékony lesz a halmazállapot.

2021.01.28. 12:29 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. január 28. 12:36 (11:36  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.