2021. május 15. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.05.16. vasárnap éjfélig

Az éjszaka folyamán az Alföldön, illetve az Északi-középhegység keleti felén várható záporok mellett esetleg további zivatartevékenység. A zivatarokat intenzív csapadékhullás mellett átmeneti szélerősödés, kis eséllyel apró szemű jég kísérheti.

Vasárnap eleinte elsősorban a Dunától keletre, legnagyobb eséllyel a keleti országrészben fordulhatnak elő zivatarok, beágyazott zivatarok, majd délutántól már a felhőzet szakadozásával a nyugati, délnyugati országrészben is számítani lehet kialakulásukra. A zivatarokat elsősorban intenzív csapadékhullás, aprószemű jég, esetleg néhol viharos szél (~60 km/h) kísérheti. Legkisebb eséllyel a Kisalföldön valószínű zivatartevékenység.

2021.05.15. 21:58 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. május 15. 22:02 (20:02  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.