2022. szeptember 29. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.09.30. péntek éjfélig

Több hullámban zivatarok

Az esti óráktól keleten fokozatosan lecseng a zivatartevékenység, de nyugat felől egyre nagyobb területre terjed ki egy csapadékrendszer amely a reggeli órákra az északkeleti területeket is elérheti. Ebbe a csapadékrendszerbe beágyazódva zivatarok is előfordulhatnak az éjszaka folyamán.

Pénteken a csapadékrendszer fokozatosan kelet, északkelet felé vonul, majd mögötte átmeneti szünetet követően újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek. Többfelé várható zivatar, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat (a csütörtökinél még nagyobb eséllyel). A kísérőjelenségek közül továbbra is a viharos kifutószél (ált. 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h), a jégeső (akár nagyobb jégátmérővel), és a nagy mennyiségű csapadék (~20 mm) jelenthet veszélyt.

2022.09.29. 21:43 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2022. szeptember 29. 21:46 (19:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.