2021. augusztus 1. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.08.02. hétfő éjfélig

VASÁRNAP

FRONTÁTVONULÁS HEVES ZIVATAROKKAL, AKÁR ZIVATARRENDSZERREL, JELENTŐS BIZONYTALANSÁGGAL

A nap második felében északnyugat felől hidegfront vonul át felettünk. A front előtt és a fronton sokfelé alakul ki zivatar. A déli órákig ezeket inkább csak intenzív csapadék (5-25, néhol esetleg > 25 mm), átmeneti szélerősödés (45-70 km/h) és jégeső (jellemzően < 2-3 cm) kísérheti. Már ezek a zivatarok is rendszerbe szerveződhetnek.

Elsősorban délután és este gyorsan áthelyeződő heves zivatarokra is számítani kell, amelyeket károkozó szélvihar (> 90-100 km/h), nagyméretű jég (2-5, néhol akár > 5 cm) kísérhet. Helyenként nagy mennyiségű csapadék (10-30, néhol > 30 mm) is hullhat a zivatarfelhőkből. Van esély rá, hogy a zivatarok délután is rendszerbe szerveződjenek, ezen zivatarrendszerek elsődleges veszélyforrása főként az ország keleti felén a károkozó szélvihar (> 100-110 km/h) lehet. Megj.: A helyzet függvényében piros fokozatú zivatar riasztás is előfordulhat.

A késő esti órákban a zivatarok nagy része várhatóan elhagyja az országot, megnyugszik a légkör. Az éjszaka második felében néhány (nem heves) zivatar északkeleten és délnyugaton lehet.

SZÉL ZIVATARTÓL FÜGGETLENÜL

A front előtt a délnyugatira forduló szelet főként a Dunántúlon viharos (ált. 60-70, néhol esetleg 70-75 km/h) lökések kísérhetik zivatartól függetlenül.

MEGSZŰNŐ HŐSÉG

Ma az Alföldön még 27-29 fok között alakul a napi középhőmérséklet.

HÉTFŐ

Az ország döntő részén nem várható a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség.

ZIVATAROK ÉSZAKKELETEN, ESETLEG DÉLNYUGATON

Hétfőn napközben elsősorban az északkeletei megyékben alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket intenzív csapadék (10-25, esetleg > 25 mm), jégeső (jellemzően jégméret < 2 cm) és erős vagy viharos (50-75, kis eséllyel > 75 km/h) szél kísérhet. Kis valószínűséggel egy-egy helyen a nyugati, délnyugati határvidéken is megdörrenhet az ég.

2021.08.01. 09:45 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. augusztus 1. 10:12 (08:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.