2023. június 5. hétfő
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.06.06. kedd éjfélig

Kora estétől dél, délnyugat felől egyre nagyobb számban számíthatunk zivatarok kialakulására. A legerősebb cellákat intenzív csapadékhullás (rövid idő alatt 15-30 mm, lokálisan ettől több is eshet), kis méretű jég és szélerősödés kísérheti.

Kedden többfelé, több alkalommal képződhetnek zivatarok, amelyeket elsősorban felhőszakadás kísérhet (15-30 mm, helyenként több is lezúdulhat), de kis méretű jég és szélerősödés is előfordulhat környezetükben.

2023.06.05. 18:34 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. június 5. 18:36 (16:36  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.