2019. június 16. vasárnap
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.06.17. hétfő éjfélig

MEGSZŰNŐ HŐSÉG:

Vasárnap az Alföldön, északkeleten még magasan alakul a napi középhőmérséklet, de a záporok, zivatarok egyre több helyen itt is felfrissítik a levegőt. Hétfőn már leginkább csak a Tiszántúl északi részén haladhatja meg a középhőmérséklet a 25 fokot.

HEVES ZIVATAROK:

A vasárnap délután az Alföldön és a Dél-Dunántúlon előforduló intenzív zivataros csapadékrendszer fokozatosan leginkább délkeleti irányba fejlődik tovább. A zivatarokhoz helyenként felhőszakadás (rövid idő alatt 20-50 mm csapadék), jégeső (néhol 2-3 cm-t meghaladó átmérő), illetve 60-70, egy-egy helyen esetleg 80-100 km/h-s szélrohamok társulhatnak. Leginkább északkeleten, de kisebb eséllyel a Dunántúl más részein is még kialakulhat zivatar.

Éjszaka ugyan kevesebb helyen, de továbbra is számítani lehet zivatarokra, valamivel jobb eséllyel az Alföldön, hajnalban leginkább a középső országrészben, melyekhez elsődlegesen felhőszakadás társulhat. Hétfőn folytatódik a záporos, zivataros időjárás, de nyugaton már kissé stabilabb lesz a légkör. Kiemelten a középső országrészben (Duna-Tisza köze, Északi-középhegység nyugati része, a Dunántúl keleti része) az intenzívebb csapadékgócokból rövid idő alatt 30-60 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Az Alföldön kialakuló zivatarokhoz jobb eséllyel társul 60-80 km/h-s szél és jégeső is.

2019.06.16. 15:40 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2019. június 16. 15:52 (13:52  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.