2024. április 23. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.04.24. szerda éjfélig

Nyugat, délnyugat felől érkező ciklon egyre kiterjedtebb csapadékrendszeréből szerda éjfélig országszerte várható eső, több helyen tartós eső. Ennek mennyisége főként a Dunántúl nyugati felén, harmadán több helyen is elérheti, meghaladhatja a 20-25 mm-t, de a nyugati határ környezetében akár a 30 mm-t is. Szerda délutántól, estétől csökken a csapadékhajlam.

Holnap az ország keleti, északkeleti részén előfordulhat egy-egy zivatar, amelyeket szélerősödés, apró szemű jég, valamint lokálisan intenzívebb csapadék kísérhet.

(Megjegyzés: a Kőszegi- és a Soproni-hegység magasabb részein (~5-600 m fölött) havas eső, havazás is előfordulhat.)

2024.04.23. 17:10 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. április 23. 17:12 (15:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.