2023. december 2. szombat
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.02. szombat éjfélig

TARTÓS, SŰRŰ KÖD

A nagy területen képződött köd a délelőtt folyamán fokozatosan feloszlik.

VEGYES CSAPADÉK, HÓ

Északnyugaton a kezdeti átmeneti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, havas eső, néhol ónos eső) havazás váltja, a lehulló tapadó hó mennyisége síkvidéken is meghaladhatja az 5 cm-t (az északnyugati határ felé növekvő mennyiséggel), a magasabban fekvő területeken akár 5-10 cm-t meghaladó tapadó hó hullhat. A Dunántúli-középhegység térségében kezdetben többfelé várható ónos eső, amit később errefelé is tapadó hó vált (akár >5 cm). A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ez zömmel esőnek ígérkezik, de hozzávetőlegesen a Pécs-Miskolc vonalig átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat.

VIHAROS SZÉL

Az északnyugatira forduló szél a késő délutáni, esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton a legerősebb széllökések helyenként meghaladhatják a 70-75 km/h-t, de a magasabban hegyeken ennél erősebb lökések is előfordulhatnak.

HÓFÚVÁS

Az erős, viharos szél a délutáni, késő délutáni óráktól az északnyugati országrészben hordhatja a friss havat, a magasabban fekvő területeken hófúvás is előfordulhat.

ZIVATAR

Az ország déli, délkeleti területén a hidegfront előterében és mentén zivatarok kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat hódara, apró szemű jég és viharos széllökések (~60-75 km/h) kísérhetik.

(Megj.: az érkező hideg levegő hatására az addig lehullott csapadék lefagyhat)

2023.12.02. 7:35 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 2. 07:36 (06:36  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.