2021. január 19. kedd
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.01.20. szerda éjfélig

Kedd este keleten, északkeleten továbbra is lehet kisebb hószállingózás, néhol ónos szitálás. Az élénkülő, erősödő délnyugati szél a Tiszántúl keleti, északkeleti részén esetlegesen hordhatja a havat. Késő estétől észak, északnyugat felől újabb hullámban várható csapadék. Az Észak-Dunántúlon eső lesz a jellemző és csak kisebb eséllyel lehet néhol ónos csapadék. A havazás területe fokozatosan szorulhat vissza kelet felé, miközben átmenetileg a Dunakanyar térségében, a középső országrészben és az Alföld középső tájain kis mennyiségű ónos eső is hullhat. A nagyobb mennyiségű csapadék ugyanakkor északkeleten várható, ahol reggelig hó formában marad a csapadék, így ott kb. 3-6 cm, főként Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén akár 6-8 cm hó is hullhat. Szerda déli órákig északkeleten is fokozatosan megszűnik a csapadék, majd késő este az Északi-középhegység térségében az északi határvidéken lehet helyenként ónos szitálás.

2021.01.19. 21:42 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2021. január 19. 21:46 (20:46  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.