2024. május 22. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.05.23. csütörtök éjfélig

Ma késő délelőttől, déltől kb. az ország északkeleti harmadában, ezen belül délután kb. Gyöngyös-Szeged szélesebb sávjában majd a Tiszántúlon, délutántól a nyugati megyékben, illetve este a déli határ közelében valószínű leginkább zivatarok előfordulása. A zivatarokat helyenként szélerősödés (55-70 km/h), a Dunától keletre néhol lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm, az említett sávban egy-egy helyen ~ 30 mm) csapadék, illetve északkeleten egy-egy helyen akár felhőszakadás (~ 30 mm) is kísérheti.

Az előttünk álló éjszaka néhol fordulhat elő zivatar valamivel nagyobb valószínűséggel a Dunántúl déli felében, illetve Tiszántúlon, északkeleten.

Csütörtökön a déli, délutáni órákban a Dunántúl északkeleti megyéiben, illetve a középső területeken kisebb valószínűséggel, majd este egyre inkább a középső országrészben (is) valószínűek zivatarok. A Dunától keletre a zivatarokat helyenként felhőszakadás (> 30 mm), a Dunántúl délkeleti területein egy-egy helyen lokálisan jelentősebb mennyiségű (20-30 mm) csapadék kísérheti. Zivatarokat környezetében néhol viharos (60-75 km/h) széllökés előfordulhat.

2024.05.22. 10:30 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 22. 10:32 (08:32  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.