2023. december 1. péntek
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.02. szombat éjfélig

PÉNTEK

ESŐ

Egyre inkább az északkeleti országrészre korlátozódik az eső. Ott 20, helyenként akár 30 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet összességében 24 óra alatt.

(Megj.: az északkeleti határ közelében előfordulhat átmeneti gyenge ónos eső, fagyott eső, havas eső.)

TARTÓS, SŰRŰ KÖD

Egyre több helyen, de főkén délen, délnyugaton képződik tartós, sűrű köd, amely szombat délelőtt még ronthatja a látási viszonyokat. Szombat napközben a megerősödő északnyugati szél hatására azonban fokozatosan feloszlik, megszűnik a köd.

SZOMBAT

VEGYES CSAPADÉK, HÓ

Északnyugat felől csapadékzóna érkezik, amelyből délelőtt északnyugaton a kezdeti vegyes halmazállapotú csapadékot (eső, fagyott eső, ónos eső) havazás váltja, amelyből általában lepel-2, 3 cm hóréteg gyarapodás várható (a hegyekben ennél több is hullhat (>5 cm)). A csapadékzóna napközben egyre keletebbre terjed át, ez zömmel esőnek ígérkezik, de a Pécs-Miskolc vonaltól északra átmenetileg havas eső, ónos eső, fagyott eső is előfordulhat.

ZIVATAR

Az ország délkeleti, déli területén a hidegfront előterében és mentén zivatarok kialakulásához is kedvezőek lesznek a feltételek. A zivatarokat hódara, apró szemű jég és viharos széllökések (~70-80 km/h) kísérhetik.

VIHAROS SZÉL, HÓFÚVÁS

Az északnyugatira forduló szél a késő délutáni, esti időszakban viharossá fokozódik, északnyugaton helyenként meghaladhatja a széllökések erőssége a 70-75 km/h-t. Az erős, viharos szél arrafelé a friss havat is hordhatja.

(Megj.: az érkező hideg levegő hatására az addig lehullott csapadék lefagyhat)

2023.12.01. 16:20 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. december 1. 18:22 (17:22  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.