2024. május 29. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2024.05.30. csütörtök éjfélig

Ma a déli óráktól szórványosan alakulhatnak ki zivatarok elsősorban a Dunától keletre, valamint a Duna vonalában, majd este, éjszaka csökken a zivatarok számossága. Holnap a késő délelőtti, déli óráktól nagyobb számban a Budapest-Szeged vonaltól keletre alakulhatnak ki zivatarok, miközben a nap előrehaladtával nyugat, délnyugat felől növekszik a zivatarok kialakulási esélye. A zivatarokhoz kapcsolódóan lokálisan (nagyobb eséllyel az északkeleti, keleti megyékben) előfordulhat felhőszakadás-szerű csapadékintenzitás (~20-30 mm) és átmenetileg viharos széllökés (~60-70 km/h).

2024.05.29. 09:45 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 29. 09:52 (07:52  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.