2024. május 22. szerda
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére

2024.05.23. csütörtök éjfélig

Estig egyre inkább keleten (Tisza vonala, Tiszántúl), illetve a nyugati, délnyugati határ közelében fordulhatnak elő zivatarok. Estig a zivatarokat néhol lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék / felhőszakadás (>= 25-30 mm) is kísérheti, keleten viharos (55-70 km/h) széllökés előfordulhat. Az előttünk álló éjszaka elsősorban az első felében néhol fordulhat elő zivatar leginkább a Tiszántúlon, délen, illetve nyugati határ közelében. A déli határ közelében lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (20-30 mm) is hullhat.

Csütörtökön eleinte a déli, délutáni órákban elsősorban az ország északkeleti harmadában, illetve a Dunántúlon (a középső területeken kisebb valószínűséggel), majd egyre inkább a középső országrészben (is) valószínűek zivatarok. A zivatarokat helyenként felhőszakadás (> 30 mm) kísérheti, nagyobb számban a Dunától keletre, de a Dunántúlon is van esély lokálisan felhőszakadás vagy kis területen jelentősebb mennyiségű csapadék (> 25-30 mm) előfordulására. Zivatarok környezetében néhol viharos (55-70 km/h) széllökés, illetve kevés helyen jégeső (1 cm alatti átmérővel) is előfordulhat.

2024.05.22. 18:05 HungaroMet Nonprofit Zrt.

HungaroMet: 2024. május 22. 18:12 (16:12  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.