2023. november 30. csütörtök
Veszélyjelzés

Szöveges figyelmeztető előrejelzés

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.12.01. péntek éjfélig

ÓNOS ESŐ - FIGYELEM!

Az Északi-középhegységben és tágabb térségében az esti órákban egyre nagyobb területen vált intenzív ónos esőbe a csapadék. Kiemelten Pest vármegye északkeleti területein, Nógrádban, a Mátra és a Bükk térségében 5 mm-t meghaladó ónos eső valószínű, de a fent említett területek tágabb térségében is számottevő mennyiségre lehet számítani. Az ónos csapadék intenzitása a késő esti óráktól kezd csökkenni, ezzel együtt fokozatosan csökken a területi kiterjedése is.

HAVAZÁS

Az Északi-középhegységben fokozatosan észak, északkelet felé szorul vissza a havazás, de az esti órákban északkeleten még további 5 cm-t meghaladó hó hullhat.

ESŐ

Az Alföldön egy nyugat-kelet irányú sávban jelentős, területi átlagban 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet csütörtök éjfélig. Az eső az éjszakai órákban sem áll el, pénteken tartós esőből az esti órákig a Debrecen-Szombathely vonal tágabb térségében 20, néhol akár 30 mm-t meghaladó mennyiség hullhat.

2023.11.30. 18:25 Országos Meteorológiai Szolgálat

OMSZ: 2023. november 30. 18:26 (17:26  UTC)  [iRhh]
Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.